Een meisje van 6….

Deze week kwam er een meisje van 6 jaar bij mij voor een sessie, samen met haar moeder. Met een knuffel in haar handen komt ze binnen lopen en voorzichtig gaat ze zitten, ze schuift haar stoel nog even wat dichter naast die van haar mama. Een gevoelig meisje die precies kan voelen hoe het gaat met haar vriendinnetjes en met haar lieve papa en mama maar door haar gevoeligheid kan een gevoel van iemand anders soms ook bij haar aanhaken. Zo kan ze het verdrietige gevoel van haar vriendinnetje overnemen waardoor ze zich net zo verdrietig kan gaan voelen. Daarnaast komt naar voren dat ze het best spannend vind om tussen de andere kinderen op school haar plekje in te nemen. In het klaslokaal lukt dit meestal nog wel want in een klas krijg je een stoel en tafeltje en wordt er echt een plekje aan je gegeven maar bij bv gym is dit lastiger. Niemand heeft daar een vaste plek, je moet echt jouw plekje pakken en daarin mag je stevig gaan staan want dit moet je soms ook verdedigen maar hoe doe je dat? We zijn gaan staan midden in de ruimte en zijn gaan kijken hoe ze haar plek inneemt. Voorzichtig staat ze met haar armen langs haar lichaam en aan 50 cm ruimte heeft ze voldoende. We zijn samen op zoek gegaan naar haar eigen kracht, waar zit die bij haar en hoe voelt dit eigenlijk en heel belangrijk….. hoe kan ze deze nog steviger neerzetten? We hebben de ruimte om haar heen steeds groter gemaakt, fysiek maar ook in de energie hebben we dit neergezet. Steeds sterker gaat ze staan en steeds beter kan ze haar plek innemen totdat ze met haar armen wijd open een rondje met mij meedraait. Dit is het terugpakken en uitbreiden van haar ruimte, wat zich fysiek laat zien maar zoveel meer is dan dat. Dan ontstaat er ruimte voor haar gevoel en wat zij nodig heeft, dan ontstaat er echt ruimte voor wie zij is!
Een ruimte die niet wordt bepaald door de ruimte die ze krijgt van anderen maar die wordt bepaald door wat zij zelf nodig heeft. Hierna hebben we nog gekeken wat er gebeurd als ze een gevoel van iemand overneemt en hoe ze dat ook weer los kan laten. We hebben naar de mooie kleuren in haar eigen energie gekeken en ze vertelt zelf hoe ze met haar energiekleuren andere kindjes kan helpen door haar kleurtjes even uit te lenen. Zo mooi dat ze andere helpt maar ook heel belangrijk dat dit niet ten koste gaat van haar eigen energie. Dus we hebben ook gekeken hoe ze dit kan doen zonder dat ze haar eigen kleur, haar eigen energie, haar eigen kracht weggeeft. Ik maak een buiging voor haar ouders die haar zo liefdevol begeleiden op dit stukje, op zoek gaan naar dat wat zij kan gebruiken en haar hiermee iets heel moois geven voor haar verdere leven.

Merk je dat jouw zoon of dochter ook moeite heeft om zijn of haar plekje in te nemen of dat gevoelens van anderen bij hem of haar aanhaken? Neem gerust contact op om te overleggen of wat ik aanbied ook bij hem of haar kan passen.

(Hoewel ik geen namen heb gebruikt is dit uiteraard met toestemming van haar ouders geplaatst)

Lieve groet,
Jacqueline